Fy för den lede...

Usch... det här kommer bli en tuff resa. men det ska gå...

Kotlett med Vitlökspotatis

Kotlett med Vitlökspotatis

1 portion
1 stor bakpotatis
1 Fläskkotlett (90 g tillagad)
30 g 12% riven ost  (ca 1 dl)
2 vitlöksklyftor
finhackad rödlök
1 mörk oxbuljongtärning
3 dl vatten
Brun maizena redning
1½ tsk lättmargarin (gratis om du tar den som begränsad smaksättare)

Gör så här:
Baka potatisen i ugn. 225 g 1 timme (ev förbaka i micro – kortare tid i ugn i såfall)
Salta och peppra kotletten (eller använd grillkrydda) och stek den på medelvärme.
Ta ut potatisen när den är klar och gör ett kryss i den och fläk upp den.
Salta och peppra innanmätet och pressa i vitlöken.
Strö rödlöken över och sist i den rivna osten
Sätt in i ugn på hög värme tills osten fått fin färg.

Under tiden tillaga såsen:
Häll bort ev stekfett från stekpannan. Sätt tillbaka på plattan och häll i vattnen och buljongtärningen.
Låt koka upp och red den med maizena redning.
Servera med en god sallad och en hungrig mage för detta blir du mätt av!! :)


Viktväktar lussebullar

30 bullar

75 g flytande margarin
0,5 l lättmjölk
50 g jäst
250 g Kesella mager kvarg
1 g saffran
2 dl socker
0,5 tsk salt
1,7 l vetemjöl
1 st ägg
russin

Gör så här
Smula jästen i en degbunke.
Värm mjölken och margarinet fingervarmt och häll det över jästen.
Tillsätt Kesella, socker, salt, saffran och Pofiber (pofiber är ett slags potatisfiber som gör bullarna mer saftiga)
Häll i mjöl och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 kusar eller andra roliga figurer. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och garnera med russin.
Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

3 points per bulle


Cornflakeskyckling

4 portioner

4 kycklingfileér 125 g
2 msk flytande margarin
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
2 dl cornflakes
salt, peppar

Stöt flingorna till smulor, blanda i kryddorna och vitlöken. Pensla kycklingen i margarinet och vänd ner dem i cornflakeskrosset. Lägg i ugnsfast form i ugnen, 175 grader i ca 40 min.

Är med valfritt tillbehör och lägg till points därefter

4 points per portion


Liten pointsguide

BRÖD
Vara/ Mängd/ Vikt/ Points
Baguette, mini ca 10 cm 1 st 50g 2
Bröd, grovt (kavring mm) 1 skiva 35g 1
Bröd, ljust/vitt 1 skiva 25g 1
Knäckebröd (sport, husman) 1 skiva 13g 0,5
Knäckebröd (flat, tunnbröd) 2 skivor ca 13g 0,5
Hamburgerbröd, normal 1 st 50g 3
Korvbröd 2 st 55g 3
Tunnbröd, mjukt 1 litet 40g 2
Tunnbröd, mjukt 1 stort 60g 3
DRYCKER
Vara/ mängd /Points
Juice 1,5 dl 1
Kaffe/Espresso/Te 0
Läsk light max 3 kcal/dl 0
Läsk m socker 33 cl 2
Saft light max 3 kcal/dl 0
Vin rött el halvtorrt vitt 1 glas 15cl 2,5
Vin vitt sött 1 glas 15cl 2,5
Vin vitt torrt 1 glas 15cl 1,5
Öl lätt max 1,8% 33 cl 1,5 Öl stark max 4,5% 33 cl 2,5
Öl stark max 4,5 50 cl 4
FETT OLJA OCH DRESSING
Vara /mängd /vikt /points
Avokado 1/2 liten 50g 2
Dressing fettfri 1 msk 15g 0
Dressing fettfri 3 msk 45g 0,5
Dressing fett ca 15% 1 msk 15g 1
Frön (sesam, solros) 1 msk 7g 1
Lättmajonäs 1 tsk 5g 0,5
Lättmajonäs 1 msk 15g 1,5
Majonäs, fettfri 1 msk 15g 0
Majonäs, fettfri 2 msk 30g 0,5
Margarin max 40% 1 tsk 5g 0,5
Margarin max 40% 1 msk 15g 1,5
Oliver gröna inlagda 6 st 30g 1
Oliver, svarta konserv utan lag 4 st 20g 1
__________________
FISK SKALDJUR OCH FISKPRODUKTER (vikt avser rå vara)
Vara/ mängd/ vikt/ points
Aborre, flundra, rödspätta 2 st 150g 2
Kaviar rökt 1 tsk 5g 0,5
Lax 1 bit 150g 4
Lax gravad/kallrökt 2 skivor 50g 2
Löjrom 3 msk 40g 1
Sill inlagd klart spad 6 bitar 40g 2
Sill inlagd såsigt spad 4 bitar 40g 3
Skaldjur, ätlig mängd 1 dl 70g 1
Kräftor, ätlig mängd 4 st 70g 1
Tonfisk i vatten avrunnen 1 dl 70g 1,5
Torsk, kolja, kummel, sej 1 liten 150g 2
KÖTT FÅGEL FÄRS (vikt anser rå vara)
Blodpudding fett ca 13% 3 skivor 150g 9,5
Blodpudding fett ca 8% 3 skivor 150g 7
Färs, nöt eller skink max 10% 6 msk 90g 3
Grisfilé 3-5 skivor 125g 2
Griskotlett m fett bortskuret 1 st 125g 2,5
Hamburgare 1 st 60g 3,5
Kalkon u skinn magert rökt 4-5 skivor 90g 2
Kalkon u skinn magert 1,5 dl 125g 2
Kassler fett bortskuret 2-3 skivor 90g 3
Korv fett max 5% 100g 2
Korv fett max 10% 100g 4,5
Kyckling grillad u skinn en halv 6
Kycklingbröst filé u skinn 1 st 125g 2
Kycklingkött u skinn 1,5 dl 125g 3
Nötkött magert (biff, filé mm) 1 skiva 125g 2
Pålägg, hamburgerkött rökt 2-3 skivor 30g 0,5
Skinka kokt/rökt 1 skiva 10g 0
Skinka kokt/rökt 2-3 skivor 25g 0,5
Skinka kokt/rökt 8-12 skivor 100g 2
FRUKT OCH BÄR
Vara/ mängd /vikt /points
Banan 1 liten 100g 1
Katrinplommon 2 st 20g 1
Körsbär 15 st 100g 1
Marmelad/sylt/mos m socker 1 msk 15g 0,5
Marmelad/sylt/mos osötad 2 msk 30g 0
Marmelad/sylt/mos osötad 6 msk 100g 0,5
Torkad frukt ca 2 st 20g 1
GRYN OCH FLINGOR
Cornflakes 2dl 20g 2
Havregryn 1 dl 35g 2
Musli naturell 1 dl 35g 2
Musli m frukt/nötter 1 dl 35g 2,5
GRÖNSAKER OCH ROTFRUKTER
Blomkål, Broccoli 0
Gröna ärter 1,5 dl 100g 1
Grönsaksbl ärter/majs/papr 1,5 dl 100g 1
Linser, kokta 1,5 dl 100g 2
Gurka, Lök 0
Morot, Paprika 0
Potatis 1 st 80g 1
Potatis, valfri mängd till en måltid 2
Potatis, bakad 2
Purjolök, Rödbeta 0
Rotfrukter, alla sorter(ej potatis) 0
Sallad, alla sorter 0
Spenat 0
Squash, zucchini 0
Svamp, alla sorter 0
Tomat krossade/hela/konserverade 0
MEJERI
Creme fraiche max 8% fett 1 msk 15g 0,5
Creme fraiche max 8% fett 1 dl 100g 2,5
Creme fraiche max 5% fett 1 dl 100 g 2
Fil, lätt 0,5% 1 dl 100g 0,5
Grädde, matlagning 15% 1 msk 15g 0,5
Grädde, matlagning 15% 1 dl 100g 4,5
Grädde, matlagning 5% 1 dl 100 g 2
Kesella lätt 1% 3 msk 45g 0,5
Kesella 10% 3 msk 45g 1,5
Matlagningsyoghurt 8% 1 msk 15g 0,5
Matlagningsyoghurt 8% 1 dl 100g 2,5
Mjölk, lätt/mini 1 dl 100g 0,5
Yoghurt naturell 0-0,5% 1 dl 100g 0,5
Yoghurt frukt lätt 0,5% 1 dl 100g 1,5OST
vara/mängd/vikt/ points
Ost max 5% 3 skivor 30g 1
Ost max 10% 2 skivor 30g 1
Ost max 17% 2 skivor 20g 1,5
Smältost max 4% 2 msk 30g 0,5
Smältost max 10% 1 msk 15g 0,5
RIS OCH PASTA (mängd och vikt avser tillagad vara)
Mak/spaghetti övrig pasta 1,5 dl 90g 2
Mak/spaghetti övrig pasta valfri mängd 4
Ris/råris 1,5 dl 120g 2,5
Ris/råris 2,5 dl 180g 3,5
ÄGG
Ägg 1 st 55g 2
Äggula 1 st 18g 1,5
Äggvita 2 st 64g 0,5
TILLBEHÖR
HP-sås 2 tsk 10g 0
HP-sås 2 msk 30g 0,5
Ketchup/chilisås tomat 2 tsk 10g 0
Ketchup/chilisås tomat 2 msk 30g 0,5
Senap 1 tsk 5g 0 Senap 1 msk 15g 0,5
Sötsur sås 0,5 dl 50g 1
FRIA SMAKSÄTTARE kan användas i valfri mängd
Bakpulver
Buljong/matlagningsfond (om det ej används till soppa)
Kaffe Kryddor, alla sorter
Lime/citron
Senap, osötad (fransk)
Soja Sötningsmedel
Te Tomatpuré
Tomatsås utan fett och socker
Vetekli Vinäger
Worchestersås Ättika
Örter, färska




Scan Må Gott

Jag tycker dessa produkter är mycket godare än Viktväktarnas egna och de har ett förhållandevis lågt pointsinnehåll. Dessutom är dom billigare i pengar också.
Alla pointsvärden är för 100 gr. Vill du beräkna på en annan vikt kan du göra det här : http://56kilo.se/verktyg/

Smörgåspåläggen är dock beräknade på 20 gram vilket motsvarar ung en skiva
*Scan Må Gott Lättkorv - 3 points
*Scan Må Gott Kotlettbacon - 4 points
*Scan Må Gott Chorizo - 3,5 points
*Scan Må Gott Köttbullar - 4 points


*Scan Må Gott Prickig Korv - 1 points (eller 100 gr 3,5 points)
*Scan Må Gott Salami - 1,5 points (eller 100 gr 4 points)

Taco soppa 5,5 points per portion

Taco-Soppa

4 portioner

360 gr köttfärs
Tacokrydda
1 gul lök
1 tsk olja
1 klyfta vitlök
4 potatisar
3 morötter
1,5 liter hönsbuljong
1 paprika
1 dl bönor
1 dl majs

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Bryn färs och hackad lök i oljan. Blanda i kryddmixen. Pressa i vitlöksklyftan. Koka upp buljongen. Lägg i den brynta färsen, potatis och morötter. Låt puttra tills potatisen och morötterna är mjuka. Skär paprikan i mindre bitar och blanda ned med bönor och majs när ngn minut av koktiden återstår.

5,5 points per portion

Vikttabell

Här kommer mina resultat i min vikt. Jag kommer att fylla på varje vecka nedifrån och upp. Eftersom jag börjar på måndag den 22 nov (min födelsedag) så kommer jag att lägga in startvikten då.

101122 - 83,9 (fyyy)

101129 -

101206 -

101213 -

101220 -

101227 -

110103 -

Nystart!

Det finns så mycket som förändrats positivt i mitt liv, så nu ska jag baske mig förändras positivt i vikten också. Inga fler graviditeter framöver som kan ställa till det för mig. Nu är det bara att köra.

Jag tror det finns några punkter som jag måste hålla mig till för att lyckas (har ju lyckats en gång förut så jag är återfallsförbrytare med erfarenhet kan man säga) ;)

* Skriva checklista varje dag OAVSETT om jag överstiger mina points eller inte, detta för att jag ska få lite bättre koll

* Ha stöd och förståelse från vänner och mina närmaste. man stöter alltid på patrull när man "bantar" och folk tycker antingen att man ska låta bli att banta eller så blir dom sura när man inte vill äta samma mat som dom. Men det är mitt liv och min kropp och jag äter det jag vill och det jag går ner i vikt av. Var och en blir salig på sn tro..
Men jag vet att jag kommer att få stöd av dom jag behöver få stöd av. Det räcker!

* Mäta kroppen var fjärde vecka * Blogga :)


Here I Go!!!!

RSS 2.0